≡ Menu

TELUR BURUNG UNTA

ASSALAMUALAIKUM

Telur paling besar di dunia ialah telur burung unta. Ia menyamai 30 biji telur ayam dan lebih dua jam untuk direbus sepenuhnya.

 

 

article-1259138-08C59C9E000005DC-632_468x312

 

 

Burung Unta merupakan burung terbesar yang masih hidup. Dengan ketinggian sehingga 2.5 meter (8 kaki), ia cukup besar untuk seseorang dewasa berbadan kecil menunggang mereka dan telah digunakan disesebahagian Afrika Utara dan Arab sebagai tunggangan lumba.

Burung ini tidak boleh terbang dan termasuk dalam kumpulan primitif yang kurang dikenali, iaitu ratit (Palaeognaths). Nama sainsnya Struthio camelus.

Burung Unta berasal dari savana dan separa-gurun Afrika di utara dan selatan zon hutan khatulistiwaSpesies yang terdapat di Timur Tengah, yakni S. c. syriacus, telah pun pupus.

 

 

 

burung-unta

 

 

Burung Unta dipelihara sebagai sumber daging di kawasan sejuk seperti Sweden. Rasan dagingnya seperti daging tak berlemak.

Menurut kepercayaan rakyat, burung Unta terkenal kerana menyembunyikan kepala mereka di dalam tanah apabila sahaja berhadapan dengan bahaya. Tabiat ini tidak pernah direkod atau dilihat, walaupun burung Unta diketahui merendahkan kepala dan leher mereka ke tanah untuk melindungkan diri apabila pemangsa ada berhampiran.

 

Apabila diancam, burung Unta mampu menyebabkan kecederaan yang serius dengan tendangan dari kaki mereka yang kuat itu.

 

 

http://ms.wikipedia.org/

 

Terima kasih kerana membaca entri ini !

 

 

 

About the author: All Entry Posted By Menjadi muslimah YANG IKHLAS.. Sebagai seorang wanita muslim ibadah yang kita lakukan kerana keperluannya terhadap ALLAH sebagai tempat sandaran hati dan jiwa, sekaligus tempat memohon pertolongan dan perlindungan. I’m a teacher at SMK Seri balik Pulau.. I teach Science in English.. With all my Love I’m happy to become a loving mum to my children(Badrul Hisham,Muhd Noor Shahril, Muhd. Nuruddin, Muhd. Noor Firdaus, Noor Hidayah and Noor Jannah) and a greatful to have my caring husband, Haji Bashah bin Mahmud..

Comments on this entry are closed.